Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2007

Η Ελλάδα καίγεται...


Τραγικός είναι ο απολογισμός του πύρινου ολέθρου που εξακολουθεί να πλήττει κάθε γωνιά της χώρας, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες αστέγους, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Κατά την διάρκεια όλων αυτών των γεγονότων τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν σταματήσει να μεταδίδουν τις απελπισμένες κραυγές για βοήθεια των κατοίκων των οποίων οι ζωές και οι περιουσίες βρίσκονται εκτεθειμένες στην πύρινη κόλαση.

Πιο συγκεκριμένα, ακούμε συνεχώς στα τηλεοπτικά κανάλια εκκλήσεις ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι, που έχουν παγιδευτεί στο έλεος των πύρινων γλωσσών. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η παρέμβαση των καναλιών καθοδήγησε τις αρχές να σώσουν τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, Φωτεινή Νάσσου, χάρη στην καθοδήγηση της οποίας και των ζωντανών ρεπορτάζ της, σώθηκαν σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου αρκετοί άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό Φρίξα Ηλείας με την έλευση ενός ελικοπτέρου Super Puma.

Εσείς πιστεύετε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια βοήθησαν να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και αν ναι, με ποιον τρόπο;

9 σχόλια:

Remosaholic είπε...

Είναι γεγονός ότι η τηλεόραση με την εξουσία που την διακρίνει, έχει τη δυνατότητα να πιέσει πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και να γίνει η φωνή του πολίτη που κινδυνεύει!

Αλλά είναι ανάγκη να φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Ο πολίτης θα έπρεπε να απευθύνεται στην πυροσβεστική όχι στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση θα έπρεπε να μας ενημερώνει όχι να μας πανικοβάλλει!
Ένας τηλεμαραθώνιος για την συγκέντρωση χρημάτων θα ήταν πιο χρήσιμος από την ανακύκλωση των ειδήσεων.
Βέβαια όταν οι αρμόδιες αρχές δείχνουν αδιαφορία...κατανοώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω πάντα την εντύπωση ότι η τηλεόραση προσπαθέι να εκμεταλευτεί την κάθε καταστοφή. Τα κανάλια συνέχεια προσπαθούν να πάρουν τον ρόλο του ήρωα ένω στην πραγματικότητα το μόνο που κάνου είναι να κυνηγάνε την τηλεθέαση χώρις να προσφερουν τίποτα σπουδαίο.

elka είπε...

Αγαπητή Μαρία,
Πρέπει να σου ομολογήσουμε ότι, ειδικά τις τελευταίες μέρες, καθώ ςανοίγουμε την τηλεόραση, νιώθουμε τρόμο! Κάνουμε όλοι τη προσευχή μας για να μην ακούσουμε για άλλους νεκρούς! Όσον αφορά το ερώτημα σου εμείς πιστεύουμε ότι έστω και λίγο η τηλεόραση έβαλε το δικό της λιθαράκι, προκειμένου να βοηθήσει σε αυτήν την ιστορία! Δεν ήταν λίγες οι φορές, που απογοητευμένοι οι άνθρωποι τηλεφωνούσαν για να κάνουν έκκληση για βοήθεια όταν δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να βρουν την πυροσβεστική! Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν σκέφτονταν την τηλεθέαση. Όμως πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να κοιτάμε τη ΘΕΤΙΚΗ πλευρά των πραγμάτων!

Ανώνυμος είπε...

Τα κανάλια σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωση μερικών χωριών αλλά μερικά το παραέκαναν, τόσο που φαινόταν ότι έπαιζαν με την ανθρώπινη δυστυχία!!!

Ανώνυμος είπε...

Στην πραγματικότητα λίγα ήταν τα κανάλια τα οποία ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη. Δυστυχώς όμως μερικά βρήκαν την ευκαιρία να αναδοίξουνε την πολιτική κρίση και μέσα από δημοσιογράφους εξειδικευμένους σε πολιτικά θέματα κανανε τα αυτια του κοσμου να βουίζουνε άλλη μια φορά. Αντίθετα πολύ χρήσιμες ήταν οι τηλεφωνικές εποικοινωνίες καθώς μαθαίναμε από (πρώτο χέρι)τις εμπειρίες των ανθρώπων χωρίς την γνωστή παρέμβαση των δημοσιογράφων.

Εξαιρετικό το blog σας καλλή συνέχεια.

ioannou_zoi είπε...

Πολύ ωραίο το θέμα σου στο blog!

Σίγουρα τα κανάλια κάνουν ότι περνάει απ'το χέρι τους για να ανεβάσουν τους δείκτες τηλεθέασης αλλά σ'αυτήν την φάση, τους βγάζω το καπέλο(σε μερικά κανάλια αναφέρομαι, όχι σε όλα!).

Κάθε φορά που άνοιγα την τηλεόραση διέκρινα την αποφασιστικότητα που τους διακατείχε κάποιους δημοσιογράφους ώστε να κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν ζωές.

Πιστεύω ότι αν δεν υπήρχαν κάποια μεγάλα κανάλια θα είχαμε πολύ περισσότερες αδικοχαμένες ψυχές..

Άντα είπε...

Μαρίες μου αν και λίγο αργά σας συγχαίρω για το blog σας!!! Το βρίσκω πολύ πετυχημένο!!!!!!
Όσο για τις φωτιές δεν έχω λόγια, η κατάσταση είναι τραγική.
Εγώ μάλιστα που κατάγομαι από τη Σπάρτη βίωσα την κατάσταση στο πετσί μου.
Τα εξοχικά σπίτια που έχουμε στον Πάρνωνα εμείς και πολλοί συγγενείς μου εκκενώθηκαν και στα δύο από τα τρία χωριά κάηκαν σπίτια και περιουσίες. Από τη μία είχαμε πολλές ζημιές αλλά από την άλλη νιώσαμε τυχεροί, γιατί τουλάχιστον δεν κάηκαν άνθρωποι.
Όσο για τον ρόλο τον τηλεοπτικών καναλιών κατά τη γνώμη μου μπορεί να βοήθησαν στο να γνωστοποιηθούν οι πόλεις όπου καίγονταν άνθρωποι, αλλά στα χωριά όπου δεν ήταν μόνιμες κατοικίες δεν τα ανέφεραν σχεδόν καθόλου (όπως στον Πάρνωνα που ήταν τα χωριά μου!!!!!), εκεί οι μόνοι που πάλευαν για να σβήσει η φωτιά ήταν οι χωριανοί!!!!! Δεν ερχόταν κανένα πυροσβεστικό.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών πέρα από το ότι κάηκαν περιουσίες, είναι η καμμένη φύση. Το δάσος στον Πάρνωνα ήταν ένα από τα πιο ωραία τοπία και ήταν το καμάρι των χωριανών. Τώρα τα πάντα είναι καμμένα……………….
Δεν έχω λόγια…………..

maryk-m5040047 είπε...

Θέλω να μοιραστώ κάτι μαζί σας.
Σήμερα το βράδυ καθώς έβλεπα ειδήσεις, δεν έδωσα σημασία στα λόγια του δημοσιογράφου, αλλά στις εικόνες. Και είδα το σημείο που έγινετο δυστύχημα με τα αυτοκίνητα, κ ενώ βλέπω την συγκεκριμένη εικόνα εδώ και πολλές μέρες...αισθάνθηκα μία μεγάλη ΟΡΓΗ μόλις σήμερα. Σας μιλάω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, όσο σκέφτομαι τι τράβηξε εκείνη η μάνα με τα 4 παιδιά που έβλεπε τις φλόγες να έρχονται πάνω στα παιδιά της και να μην μπορεί να τα σώσει...δεν ξέρω τρελαίνομαι.
Μπορεί να είναι αμαρτία αυτό που θα πω αλλά αυτός που έβαλε αυτή τη φωτιά και έδωσε τόσο πόνο σε μία μάνα λίγη ώρα πριν πεθάνει, να του κοπεί το χέρι.
ΟΡΓΗ. Αυτό αισθάνομαι. Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι ανώτερος άνθρωπος, αλλά αυτά τα "ζωώδη" ένστικτα μου βγαίνουν αυτές τις μέρες. Ίσως να μην πρέπει, ίσως πάλι να είναι και μία λύτρωση, ένα ξέσπασμα.

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.